martes, 31 de mayo de 2011

Exercicis sobre les manifestacions del calor intern de la Terra

Activitats:


1. Busca informació sobre alguna manifestació recent del calor intern de la Terra. Explica a on s'ha produït, quin tipus de manifestació es tracte, les característiques d'aquest i posa alguna imatge dels seus efectes.

El terratrèmol de Sendai del 2011 va ser un sisme que va tenir lloc a les 05:46:23 (UTC) del divendres 11 de març de 2011 i que va assolir una magnitud de 8,9 a l'escala sismolòfica de magnitud de moviment (Mw).
L'epicentre del terratrèmol es va trobar a l'Oceà Pacífic, a 130 quilòmetres a l'est de Sendai, a Honshu, a la placa tectònica que li diuen placa nord-americana. Es va situar a 373 quilòmetres de Tòquio, capital de Japó, d'acord al Servei Geològic dels Estats Units.
La costa del Japó es va moure cap a l'oest uns quatre metres, segons la zona, per culpa del  terratrèmol. Aquest es va fer en una zona on conflueixen dues plaques tectòniques. Com a causa del moviment, la placa del Pacífic va avançar per sota de la placa Nord-Americana, on s'assenta l'arxipèlag japonès, entre sis i vint-i-sis metres en direcció cap a l'oest. L'elevació de la placa Nord-Americana va ser justament el moviment que va generar el tsunami. L'àrea de ruptura fa uns quatre-cents quilòmetres de nord a sud.
Incendis a tòquio
El sistema de refredament d'algunes piscines d'emmagatzament de combustible gastat de la planta nuclear de Fukushima va ser malmès. Es tracta d'un sistema independent que no té cap interacció amb el nucli del reactor.


martes, 10 de mayo de 2011

Exercicis sobre els rius i les aigües subterrànies

Activitats:
1. Quina és la diferència entre una vall en V i una vall d'obí. Quin dels dos relleus formarà abans un riu? En quin dels dos relleus tindrà més força l'aigua? Per què?
La diferència és que la vall en forma de V es forma erosionant les parets laterals i quan les aigües salvatges modelen les parets de la vall.
La vall d´obi es forma quan el riu va perdent pendent  i capacitat erosiva, comença a fer volts que es diuen meandres i formen una vall de fons pla o vall d´obi.
Formarà abans un riu 
Tindrà més força 


2. Quan sedimenten els materials que transporta un riu? Quins seràn els clasts que primer sedimentaran en un riu? i els últims?
Erosionen els materials en zones de cert pendent on porten més velocitat i tenen més força.
Primer sedimentaran els de la part alta del riu i ultims


3. Què és el modelat càrstic? Busca una imatge on es pugi apreciar. Digues 3 formes de relleu característiques de les aigües subterrànies.
És el conjunt d´emprentes subterrànies i superficials produïdes per la dissolució de les roques.


3 formes característiques del relleu :
-Dolines
-Avencs
-Grutes



domingo, 1 de mayo de 2011

Exercicis sobre el motor dels agents geològics.

ACTIVITATS:
1. Busca la imatge de sis paisatges que hagin estats modelats per cada un dels sis agents geològics que hem estudiat. Explica qui és l'agent que afecta. (Poseu l'imatge i el nom de l'agent que l'ha modelat en el peu de foto).
Paisatge transformat pel vent

Paisatge transformat pel mar 

Paisatge transformat per aigües salvatges.

Paisatge transformat per un riu: un delta 


Pisatge transformat per una glacera.

Paisatge transformat per aigües subterranies.


2. Mira aquest video sobre les glaceres. Com es diuen els pics que formen? I les valls?
Els pics es diuen holms o pics piramidal, les valls es diuen valls en forma de u.



lunes, 11 de abril de 2011

Erosió, Transport i Sedimentació

Erosió: 


És la retirada de materials del seu lloc de naixement. En alguns casos, l'agent geològic simplement s'en duu els fragments de roca, els grans de sorra o les partícules d'argila resultants de la meteorització prèvia de les roques. Unes altres vegades, l'agent geològic els arrenca de la roca de la qual formen part. 
 
Roques esculpides per l'erosió eòlica a les muntanyes Eilat a Israel



Transpots:

Per transportar els clasts, ho fan de maneres diferents,es poden classificar en dos tipus:
  • Transport pel fons. Té lloc quan l'onatge o un corrent d'aigua, d'aire o de glaç produeix el moviment dels clasts pel sòl, ja sigui arrossegant-los o fent-los rodar.


Transport en suspensió. Els clasts són transportats sense tocar el terra, o bé hi cauen i són aixecats de nou (saltació).

Durant el transport, els clasts es poden copejar entre si, de manera que es desgasten, i es fan més petits i més arrodonits.
Sedimentació :
Quan s'acaba el transport es produeix la sedimentació. Els materials transportats es dipositen per acumulació de les partícules sòlides o per precipitació dels materials dissolts. Aquests materials són els sediments.     
La precipitació dels materials dissolts es produeix com a conseqüència de variacions físiques o químiques del medi aquós (canvis de temperatura, de pressió, etc.). En moltes ocasions, els éssers vius afavoreixen aquests canvis. Aleshores es parla de precipitació bioquímica.


sábado, 9 de abril de 2011

Tema VIII: La dinàmica externa del planeta

ACTIVITATS:
 Fixa't en la següent fotografia. Quin tipus d'estructura de relleu hi pots identificar? Descriu com es pot haver format?Són dunes que es fan als desserts. Quin agent meteorològic deu haver estat el màxim responsable d'aquesta formació?Deu haver sigut el vent,va arrosegant la sorra i la va amuntegan. Aquesta fotografia es va realitzar fa un temps, si anéssim avui al mateix lloc, el paisatge seria igual?No, perquè el vent i altres factors meteorològics ho canvien i per molt poc temps que hagi passat algun canvi hi ha. 

domingo, 20 de marzo de 2011

Exercicis sobre els ecosistemes terrestres

Escriu informació sobre els ecosistemes terrestres de clima càlid (biòtop i biocenosi) i posa un vídeo on es puguin apreciar algunes de les seves característiques o espècies que hi habiten.


Bosc tropical :
En aquest ecosistema hi ha molta varietat de espècies ,tenen precipitacions irregulars amb dues estacions una molt humida i l´altre molt seca.


Bosc equatorial:


En aquest ecosistema tenen precipitacions abundants ,les temperatures són molt elevades durant tot lany,molta lluminositat .La espècie més abundant són els insectestambé es poden trobar serps com les anacondes o jaguars ...


Desert càlid:


En aquest ecosistema tenen unes temperatures molt elevades amb escassetat de precipitacions. Hi ha pocs animals com el camell.


Sabana:


En aquest ecosistema hi ha temperatures altes i amb variacions pos importants durant l´any .Hi ha moltes espècies.

lunes, 21 de febrero de 2011

Exercicis sobre la matèria i l'energia en els ecosistemes


Activitats:

1. Per què es diu que el cicle de la matèria i el flux de l'energia?
El cicle de la matèria perquè ès recicla i no es perd ,en canvi el flux es perd i comença amb la fotosíntesi i es perd.

2. Descriu el cicle de la matèria començant per un conill.
El conill és dels primaris que menja als productors, és a dir, que menja plantes.  Desprès els consumidors secundaris és mengen ,es mengen als primaris, i ells als terciaris que és mengen a tots. Els animals en descomposició o morts sel's mengen els descomponedors que més tard ho converteixen en energia.


3. Com es perd energia en el flux de l'energia? D'on prové l'energia original que dona origen al flux?
L'energia és perd, perquè una part d'aquesta energia s'aprofita per a les funcions vitals  i  l'altra part es perd amb la respiració o  en forma de calor.
L'eneria prové de la fotosíntesi que es fica en l'ecosistema com a energia lumínica,  que al final procedeix del Sol.


4. Classifica els següents éssers vius en productors, consumidors primaris, secundaris, terciaris, i descomponedors. Àguila reial, trèvols, roure, conill, rovelló, guineu, ratolí, sargantana, microorganismes, papallona, molsa, saltamartí, mussol, dent de lleó, cep, pi, granota, cabra, linx, ós, falguera, truita de riu i el salmó. Fes-ho en un quadre. Per acabar, a quin ecosistema correspon aquesta biocenòsi?
Consumidors: Trèvol, roure,dent de lleó,pi,falguera,molsa.
Primaris:Conill,saltamartí,papallona ,cabra,ratolí
Secundari :Guineu ,sargantana,mussol,granota ,truita de riu ,salmó 
Terciaris:àguila reial,linx,ós,mussol.
Descomponedors:Microorganismes,cep, rovelló



Exercicis sobre l'habitat i el nínxol ecològic.

Activitats:

1. Busca per la xarxa un vídeo en el que es pugin veure dues espècies compartint un mateix habitat sense entrar en competència.
2. Que vol dir que dues espècies estan en competència? Quin sol ser el resultat quan això passa? Busca algun exemple real sobre especies que hagin entrat en competència, quina creus tu que sobreviurà? Per què?
Vol dir que dos espècies competeixen per viure,pel menjar pel lloc,ja que es fa més petit perquè hi ha més espècies.
Guanya el més fort ,com per exemple els silurs i les aus.



3.Indica en quins casos es parla d´hàbita i en quins de nínxol ecològic.
a)L´esquirol comú habita en tots els boscos eurasiatics del món.  Hàbita .
b)La papallona monarca en l´estat eruga és herbíbora. Nínxol ecològic.
c)El jaguar viu als boscos tropicals,on és el depredador de grans animals com el cérvol. Nínxol ecològic .
d)A la sabana conviuen les girafes,les zebres i els lleons,entre d´altres mamífers. Hàbita .

martes, 18 de enero de 2011

Exercicis sobre la reproducció asexual i sexual en els animals.

ACTIVITATS:

1. Explica amb les teves paraules les diferències entre reproducció sexual i asexual.

La asexual solament intervé un sòl individu i els fills són exactament iguals,la sexual intervé dos individus,normalment un mascle i una femella ,i els fills tenen caràcters dels dos pares .

2. Posa tres exemples d'animals amb diformisme sexual i tres d'animals sense.

Amb diformisme : els humans,els cérvols ,els lleons ,les vaques ...

Sense diformisme : els gossos, els gats,els tigres...

3. Que vol dir que un animal és hermafrodita? La majoria d'animals presenten aquesta característica? Quin regne dels éssers vius ho presenta molt sovint?

Que té les dues parts de reproducció dels dos sexe.
No en molts pocs casos.Això passa en els cargols ,alguns humans que neixes així per una mal formació.
El regene de les plantes.

martes, 11 de enero de 2011

Tema IV: La reproducció Exercicis sobre la reproducció i el cicle vital.

ACTVITATS:

1. Quines són les diferències entre la reproducció asexual i la reproducció sexual ?Posa exemples.
 La asexual: intervé un sol individu o progenitor,es formen nous individus idèntics a ell.
La sexual: Generalment intervenen 2 individus,un mascle i una femella,es formen nous individus amb caràcters de tots dos progenitors.

2. Fixa´t en el següent vídeo. Quin tipus de reproducció pots observar?.Justifica la teva resposta .
 Jo crec que és la asexual perquè solament intervé un sòl individu i formen noves cèl·lules idèntiques. 

3. Busca algun exemple de reproducció asexual en animals. Creus que és el mecanisme més adient per reproduir-se en el cas dels animals? Per què?
Com per exemple les plantes, les estrelles de mar a vegades ,les esponges...
No,perquè en cas de que hi hagi una malaltia al ser iguals moririen tots i en el cas de la reproducció sexual com som diferents moriria solament el més dèbil.