lunes, 11 de abril de 2011

Erosió, Transport i Sedimentació

Erosió: 


És la retirada de materials del seu lloc de naixement. En alguns casos, l'agent geològic simplement s'en duu els fragments de roca, els grans de sorra o les partícules d'argila resultants de la meteorització prèvia de les roques. Unes altres vegades, l'agent geològic els arrenca de la roca de la qual formen part. 
 
Roques esculpides per l'erosió eòlica a les muntanyes Eilat a Israel



Transpots:

Per transportar els clasts, ho fan de maneres diferents,es poden classificar en dos tipus:
  • Transport pel fons. Té lloc quan l'onatge o un corrent d'aigua, d'aire o de glaç produeix el moviment dels clasts pel sòl, ja sigui arrossegant-los o fent-los rodar.


Transport en suspensió. Els clasts són transportats sense tocar el terra, o bé hi cauen i són aixecats de nou (saltació).

Durant el transport, els clasts es poden copejar entre si, de manera que es desgasten, i es fan més petits i més arrodonits.
Sedimentació :
Quan s'acaba el transport es produeix la sedimentació. Els materials transportats es dipositen per acumulació de les partícules sòlides o per precipitació dels materials dissolts. Aquests materials són els sediments.     
La precipitació dels materials dissolts es produeix com a conseqüència de variacions físiques o químiques del medi aquós (canvis de temperatura, de pressió, etc.). En moltes ocasions, els éssers vius afavoreixen aquests canvis. Aleshores es parla de precipitació bioquímica.


No hay comentarios:

Publicar un comentario